Gigantikus pótlóbejegyzés

Egy szégyentelenül hosszú szünet után, amit nem akartam, és sajnálom :(

Ez hihetetlen... nem tűntem ám el örökre, csak annyira sok lett az egyetem (így az órarend fixálódása után), a sport (amihez ragaszkodom, mert Magyarországgal ellentétben itt végre van lehetőségem (majdnem) minden nap elmenni az edzőterembe, mivel nincsenek este óráim), a hétvégi és alkalmanként a hétköznap esti programok (amikről egyre többször vagyok kénytelen lemondani a tanulás miatt, szerencsére hétvégén azért ki tudok kapcsolódni), hogy egyszerűen nem volt időm leülni és blogot írni. 

De most, hiába kéne olvasnom a csütörtöki irodalom gyakorlatomra, egy kis szünetet iktattam közbe, hogy meghozzam ezt a bejegyzést, és beszámoljak az elmúlt (szerintem több, mint két hét) fejleményeiről.

Kezdem akkor szeptember 24. vasárnappal (haj, de régen volt)

Visite des Hortillonages, amik az előzetes fordításommal megegyezve valóban "lebegő kertek" voltak. Csak csónakkal lehetett bemenni közéjük, és ugyanúgy álltak házak a telkeken, amikben emberek laktak, mint bárhol másutt, pusztán az utcákat nem föl/betonutak képezték, hanem a Somme folyó, kis vízfolyosókat rajzolva a kertek közé. Gyönyörű volt, és nagyon különleges, egy órás csónaktúrát tettünk a több száz hektárnyi területen.

A túrát követően néhány Erasmusossal elsétáltunk a közeli Parc Saint-Pierre-be, ami valószínűleg Amiens legnagyobb parkja, és itt múlattuk az időt egy kicsit, feküdtünk a fűben, élveztük a napsütést (gyönyörű idő volt aznap), és mivel a közelben egy kisebb utcabál jellegű rendezvény volt, megnéztük azt is. Itt találtunk irtó cuki kiskutyákat egy ketrecben, meg egy kicsivel nagyobbat is, amit már kézbe is lehetett venni, plusz az anyukájukat, aki a gazdája vezényletével libákat terelt roppant intelligensen, a gazda szinte már emberi módon beszélt vele, adta a parancsokat "Jobbról közelíts", "Kicsit lassabban", "Most kússz", "Most indulhatsz gyorsabban", és a kutya mindent megértett, bámulatos volt. (Az egész család Border Collie fajtájú volt amúgy)

A park után Vito-val (német srác) és Caitlin-nel (vietnámi-amerikai lány) visszamentünk délre, a kolijainkhoz (ők a Bailly-ban laknak), és főztünk együtt vacsorát, amiért én különösen hálás voltam, mivel semmi, de semmi kajám nem volt otthon (megint elfelejtettem vásárolni a vasárnapi zárvatartás előtt :D).

Hétfőn szokásos egyetemi nap volt, annyi örömteli eseménnyel, hogy véletlenül felfedeztem, hogy a Rotonde nevű kör alaprajzú épületben palacsintát sütnek és adnak el, 1-2 euróért már kettőt lehetett kapni, így nem kellett messze mennem az ebédemért (egy sonkás-sajtosat és egy nutellásat vettem). Plusz mikor kikértem a titkárságról az egyetem igazolását arról, hogy elkezdtem a félévet (ez az Erasmusosoknak kötelező), feltűnt (szintén véletlenül), hogy rossz a születési dátumom a papíron, nem ötödike, hanem másodika (na ezt nem tudom, hogy nézhették el), úgyhogy lett egy utam a Nemzetközi Irodába, de mindegy, már alapból is menni akartam kedden - és ezért nem tudtam ingyenes egyetemi sportra jelentkezni, mert az oldalon meg kellett adni a születési dátumot is többek között, csak én nem tudtam, hogy ez hibásan van a rendszerben. 

Egyetem után edzésre mentem, majd pedig vásárolni (hogy olajon és müzlin - tej nélkül más kajám is legyen :D), úgyhogy eléggé későn kerültem haza.

Kedden pedig bürokrácia : a Société Générale-ban kezdtem, ahol megnyitottam a francia bankszámlámat, ami az itteni állam által felajánlott lakhatási támogatáshoz kell - egy könyvnyi papírt írtam alá és kaptam meg, hihetetlen volt, egy órán keresztül csak ültem és aláírtam; de a hivatalban nagyon rendesek voltak, még kávét is kaptam!

Ezután pedig D.A.I., vagyis Nemzetközi Iroda, kurzuslista kitöltése, leadása, plusz a születési dátumom korrigálása. Itt elég sok Erasmusossal összetalálkoztam, mind ugyanazért voltunk ott: kis Erasmusos ügyeink simítgatása végett. Így hívott el Mari, a norvég lány egy közeli kávézóba, amit véletlenül fedezett fel, és ő is, és én is megszerettünk. Egy egész kancsó teát lehet kapni 3 euróért, ami itteni árakhoz képest nagyon kedvező, jó az atmoszféra, kellemes zene szól, és kényelmes kanapék is vannak. Itt töltöttük az időt az óráink kezdetéig, és Mari még moziba is elhívott, ugyanis azon a héten zajlott a Festitude, ami a festival és az étudiant szavakat kombózva egy hallgatóknak szóló fesztiált takar, sok ingyenes vagy majdnem ingyenes programma. Ez a kedd esti mozi is ezek közé tarzozott, diákigazolvánnyal ingyenes volt a belépés, két rövidfilmet láttunk, és a Nagy Lebowski című amerikai vígjátékot (angol nyelvvel, francia felirattal). Egyetem után tehát edzőterem, utána mozi, ami nagyon jó volt, hatalmas sor állt, de sikeresen bejutott mindenki, a mozi nagyon kényelmes, a film pedig szórakoztató volt. 

EZek után, mivel az összes német aki velünk volt és Mari is biciklivel voltak, Rodrival ketten vártuk a délre vivő buszt, ami potom negyven perc múlva meg is érkezett (késő este már csak óránként egyszer járnak), addig beültünk a Lys d'Or-ba, ahol kellemes meglepetésként ért, hogy bár a elméletileg csak este hatig szolgálnak fel meleg italokat, a pultos srác mégis készített nekem egy teát (éjfél előtt egy kicsivel), plusz egy salsaóra zajlott épp a bárban, nagyon jó volt nézni a táncosokat, nagyon ügyesek voltak.

A hosszúra nyúlt kedd után hétvégéig nem igazán történt semmi különös, csak egyetem volt, este edzés, meg küzdelem az olvasással, amit minden csütörtökre csinálnom kell (6 fejezet egy könyvből), de elég nehéz, mert nem értek mindent, így nem is annyira köt le (nyilván), mintha érteném teljesen, úgyhogy minden programot kioffoltam, és készültem erre az irodalom gyakorlatra (minden órán dolgozatot írunk belőle).

Sajnos azonban nem lettem kész vele, és féltem bemenni az órára, mert már egy dolgozatot kihagytam (az elsőt, amikor még nem tudtam, hogy járnom kell erre az órára, és nem tudtam ezekről a dolgozatokról), ezért anyával közös válságmegoldás után nem mentem be az órára, helyette elolvastam a másik dolgot, ami a következő órámra kellett, megfogadtam, hogy jobban beosztom az időmet hogy több ilyen ne legyen, hogy órát kell kihagynom emiatt, plusz mostam is, mert már alig volt tiszta ruhám :D

Csütörtökön egyetem után nem mentem sportolni, hanem aludtam egy kicsit, mert annyira kimerült voltam az éjszakázás miatt (olvastam...), és délután várt rám egy általam szervezett amiens-i látogatás: Instagramon írt ugyanis nekem egy marokkói srác (a #erasmusamiens hashtagen keresztül talált meg engem), hogy itt van ő is Erasmuson, de csak pár napja érkezett, és nem ismer senkit, be tudnám-e vinni a társaságba. Meghívtam tehát a Facebook- meg a Whatsapp-csoportba, plusz mivel mondta, hogy szívesen megismerné a várost valaki olyan kalauzolásával, aki már "régebb óta" lakik itt, mint ő, felajánlottam neki ezt a kis kirándulást, ami a mi városnézésünk útvonalát követte (mivel anyáékkal úgyis meg szeretném csinálni ugyanezt, jól jött az ismétlés), és amire meghívtam mindenki mást is, aki valamiért lemaradt a látogatásról vagy volt kedve újra eljönni. 

Ennek a vége az lett, hogy - legnagyobb megdöbbenésemre - egy 20-30 fős kis csoportot kellett idegenvezetnem a városban, amit nagyon élveztem, de egyben fárasztó is volt ennyi embert összetartani :D Legalább ezt is kipróbáltam. Kis csapatunk egyik tagját Yasra, egy tunéziai lány képezte, aki nem Amiensben, hanem egy közeli kisvárosban, Abbeville-ben dolgozik, és hétvégente néha átjár hozzánk. Ő velem együtt hivatalos volt ugyanezen a napon estére egy Soirée Raclette-re (kajaest). A Raclette egy tipikus francia étel, egy speciális sajt kell hozzá, amit pici cuki serpenyőkben megolvasztanak, héjában sült krumplira locsolnak, és mindezt felvágottakkal és savanyú uborkával, borssal bolondítják meg. Az estet Anita (német lány) barátja, JB (Jean-Baptiste) szervezte, és még Sarah, Louis és Júlia voltak jelen. 

Az amiens-i kirándulás és a Raclette-est közötti körülbelül 10 percben jött a random meghívás részemre másnapra Arras-ba, ahova a spanyolok közül többen, meg néhány görög is menni szeretett volna. Spontán döntés volt, igent mondtam, miért másért vagyok itt, mint hogy utazzak alapon, úgyhogy a zuhogó esőben este 9 felé mobilról meg is vettem az oda-vissza jegyeket Rodri kalauzolásával (melyik időpont, melyik vonat). Úgyhogy meg is volt a másnapi programom: hajnali indulás Arras-ba (egy óra útra sem fekvő kisebb város), visszaérkezés pedig délután 6 körül.

Yasra-val ezután nyakunkba szedtük a lábunkat, ugyanis késésben voltunk a Raclettezésről, és bár én eléggé fáradt voltam, plusz még nyomós okom is volt rá a másnapi koránkelés személyében, körülbelül éjfélig ott maradtunk JB lakásában. (A többiek nem voltak fáradtak, programjuk sem volt másnap, én meg nem akartam egyedül hazamenni, úgyhogy vártam rájuk.)

Ekkor dőlt el, hogy Yasra nálam alszik a koliban (eredetileg Sarah-nál aludt volna), mert egy: Sarah még maradni akart, kettő: így nem kellett egyedül visszautaznom a központból délre. Úgyhogy az utolsó busszal hazamentünk kipróbálni, milyen a kis ágyamat megosztani, én gyorsan és szervezetten összepakoltam az útra, és olyan hajnali egy felé már ágyba is kerültünk, hogy utána az ébresztő hajnali 6-kor felkeltsen minket. Nem mondom, hogy nem gondolkoztam el egy kicsit az otthonmaradáson és visszaalváson, de nem volt mese, a vonatjegyek megvéve, Arras vár, indulás! A buszon az enyémhez hasonló fáradt arcokkal találkoztam, és meglehetősen csendben érkeztünk meg a pályaudvarra, majd szálltunk fel a (kétemeletes!) vonatra.

Az úton aztán kissé élénkült a csapat, Arras-ban pedig az első utunk egy pékségbe vezetett, ahol mindenki magához vette a maga kávéadagját, úgyhogy innentől már ébren folytatódott a nap.

Arras nagyon szép város, a főtéren egy piac is volt, rengeteg portékával, zöldség-gyümölcs, különféle (ajándék)tárgyak, megnéztük a katedrálist (a toronyba is felmentünk), voltunk egy pincetúrán, aminek keretében föld alatti alagutakon vezettek keresztül minket, megnéztük a Citadellát (egy óriási gyalogtúra keretében), azt a házat, ahol Robespierre született, az ebédünket a Szépművészeti Múzeum kertjében fogyasztottuk el, utána megnéztük magát a múzeumot is, ami 3 emeletes volt, és ingyenesen be lehetett menni!

Így aztán meglehetősen fáradtan utaztunk vissza Amiensbe, én aludtam egész úton, és bár páran a csapatból elmentek a központba beülni valahová, én a szobámat választottam, és bedőltem az ágyba :D

A vasárnapot aztán a tanulásnak akartam szentelni, ami nem annyira sikerült, mert mire felébredtem, kevés szabadidős tevékenységnek (gépezés) hódoltam, és pont nekiálltam volna tanulni, Rodri írt, hogy egy óra múlva indulnak be a központba felmenni a katedrális tornyába. Amit én már régóta szerettem volna, megörültem a dolognak, összekészültem hát, és indultam. Aznap (október 1.) volt egy nagyszabású piac is Amiens-ben, a katedrális körüli utcákon, így hát azt is megnézegettük odafelé menet, ahol is kiderült, hogy a toronyba napi egyszer, egy meghatározott időpontban van lehetőség felmenni. Kicsit csalódott és dühös voltam, mert csak a piac miatt most nem mentem volna be a városba, hanem inkább tanultam volna, én a toronyért jöttem, és oda nem mehettünk föl, de összességében nem volt rossz délután, és én sem hőzöngtem volna, ha nem nehezedik rám a sok tanulnivaló. 

Így történt, hogy hajnali kettőig házikat írtam és olvastam, de kész lettem mindennel, úgyhogy büszkén feküdtem le aludni!

A hétfő aránylag eseménytelenül telt (emlékeim szerint), egyetem, aztán sport, kedden pedig ismét ügyintézéssel kezdtem ( a kedd az a nap, amikor csak egy órám van, ezért van időm ilyenkor az adminisztrációs dolgokat megcsinálni ), az itteni Erasmusos koordinátorral találkoztam, plusz elmente a D.A.I.-ba nyomtatni. 

Este pedig Apérismus! Amit mindannyian nagyon vártunk már, ezúttal nem a Lys d'Or-ban, hanem egy azzal szinte szomszédos, Barrito nevű bárban, ami szintén kocsmatúra állomás volt, de szerintem többségünk csak akkor egyszer volt ott. Elég jó hely, és végre nem a sör az olcsó, hanem a bor, sokan hangulatosabbnak is találták, mint a Lys d'Or-t, nekem az volt a bajom vele, hogy nem volt zene! Nekem ez furcsa volt, de elértük, hogy a pultos srác hozzákösse a telefonját a hangszórókhoz, és így akkor lett zenénk:) 

Barrito után egy kis táncos bárba mentünk tovább, ami ezúttal nem a Street Café volt (mivel azt zárva találtuk), hanem a mellette lévő The Living, külsőre és belsőre ugyanaz, kicsi bár, zenével. Itt sikerült az első buszig múlatnunk az időt, úgyhogy körülbelül ötre értem vissza a koliba:D

Másnap olyan fizikai fájdalmat okozott 3 óra alvás után az ébresztőre kelni, hogy sajnos kinyomtam a telefonomat, és skippeltem a két délelőtti órámat, de mentségemre legyen mondva, ez az első hiányzásom ezekről az órákról, és nem fog sűrűn előfordulni, hogy ilyen hosszúra nyújtom a kedd estét :D

Miután felkeltem, elmentem a Leclerc-be vásárolni, ugyanis csütörtökön Józsi! Párizs! utána Amszterdam! és az útra kellett kaja. A délutáni órám után edzettem ( a héten utoljára ), aztán visszahúzódtam csendes magányomba, és olvastam, és olvastam. 

Csütörtök reggel korábban keltem a szükségesnél, hogy az utazási előkészületeket megtehessem. Zuhanyoztam, hajat mostam, szendvicseket készítettem, ruhákat pakoltam be, ennek köszönhetően negyed órát késtem irodalomról, de holnapután mint a kisangyal pontosan, mindent elolvasva tervezek megjelenni. 

Felpakolva az amszterdami csomagommal (rögtön óráról mentem a vonathoz, szóval mindent vinnem kellett magammal reggel) töltöttem a napot az egyetemen, kb. nulla szünettel, és így nem is nagyon tudtam enni, de túléltem, a délutáni civilizációról eljöttem a szünetben, egy órával hamarabb (muszáj volt, csak így értem el a vonatot, de a Tanár Úr nagyon rendes volt, és nem csinált ügyet a dologból); felpréseltem magam a dugig tömött buszra, és szerencsésen megérkeztem a pályaudvarra, hogy felszálljak a Párizsba tartó vonatomra, ahol végre találkozom Józsival, és együtt vágunk neki két európai fővárosnak, belezsúfolva egyheti látnivalót másfél napba. :D

 

(Folytatása következik, csak nyitok egy új bejegyzést a hétvégének, mert ezt lassan már regénynek is kiadhatnám)